Oldal kiválasztása

Sokszor látni windszörfösöket és kiteszörfösöket közösen hasítani a vizet, így logikusnak tűnik a felvetés, hogy melyik a könnyebben megtanulható sportág. Azonban, ha beletekintünk a kiteszörfözés történelmébe, látható, mennyit köszönhet a fejlődésében a windszörfösök korábbi tapasztalatainak. Amikor a kiteszörfözés még gyerekcipőben járt a 90-es évek környékén, látványos ernyőivel, a kiteosok magas ugrásaival robbant be a vízi sportok közé. Ebben az időben sok windszörföst is elcsábított a látványos sportág és több, nagy szörfgyártó cég is csatlakozott az kiteszörf felszereléseket gyártók táborához.

Sokan, akik még gyerek windszörf táborokban kezdték a pályafutásukat, mára már profi kiteosok közé tartoznak. De mi is a különbség a 2 sport között és mennyiben tér el a tanulásukba fektetett energia?

 

A tanulás

 

Általánosságban elmondható, hogy a szörfözés könnyebben megtanulható és nagyobb sikerélményeket kínál a tanulás első fázisaiban. Ez pedig a könnyebb felszereléshasználatnak köszönhető, hiszen a vitorlát és a deszkát sokkal könnyebb összhangban tartani, mint a kitesurf esetében, ahol az ernyő irányítása folyamatos kontrollt igényel. A windszörf vitorla könnyebben kézben tartható, míg a kite ernyőre állandóan figyelni kell, hogy mozgásban tartsuk míg el nem éri a megfelelő húzóerőt, különben azonnal leesik az vízre.

 

A másik sarkalatos különbség a deszkák felhajtó ereje. A kite deszkával ellentétben a windszörf úszik a vízen és többbé-kevésbé megtartja a szörföző súlyát. Ezzel ellentétben a kitedeszka semmilyen felhajtóerőt nem képez, így a tanulónak szimultán kell koncentrálnia a deszka és az ernyő irányítására.

Ezt figyelembe véve a windszörf mindenképpen egyszerűbben sajátítható el.

Fejlődési lehetőség

 

Tételezzük fel, hogy elindultál kifelé a nyílt vízen és szeretnél visszatérni a kiinduló pontra. Ebben az esetben egy twin-tip kitedeszkán csak irányt kell váltani, nincs szükség kanyarodásra, ellentétben a szörfdeszkával, amely csak egy irányban képes haladin, így bizony meg kell tanulni kanyarodni vele. Irányt kell váltani az egész felszereléssel, ami nagy kézügyességet igényel.

A haladás amúgy mind a két sportágban viszonylag egyszerű és kényelmes. Csak bele kell dőlni a trapézba és hagyni, hogy a vitorlák tegyék a dolgukat, csak a húzás erősségén kell szabályozni és élvezni az utat.

A trükk lehetőségeket figyelembe véve a kiteszörf talán élvez némi előnyt a kisebb deszka és a hosszabb zsinórok révén, amelyek remek ugrási pozíciókat kínálnak. Ez persze nem azt jelenti, hogy windszörffel ne lehetne komoly trükköket kivitelezni, de ehhez a szélen túl némi nagyobb hullámmozgás is szükségeltetik.

Erőnlét

A windszörf, főleg a nehezebb vitorla kezelése miatt, komolyabb erőnlétet igényel. A kiteszörfözésnél ezzel szemben az ernyőt nem kell tartani, sőt az emeli meg a ridert. Forduláskor sem igényel komolyabb erőkifejtést, hiszen a trapézba dőlve könnyedén ellentarthatunk annak. Ezeket a szempontokat figyelembe a kiteszörfözésnek nincs komolyabb előfeltétele az erő vagy az erőnlét szempontjából. Az úszástudás azonban  elengedhetetlen mindkét sport esetében.

 

Biztonság

A legfontosabb talán a felszerelések megfelelő használatának ismerete; amíg a sportoló átfogó tudással rendelkezik azokkal kapcsolatban, mindkét sport viszonylag biztonságosnak mondható.

A kitesurf esetében mégis számolni kell némi hibaforrással, ami elsősorban a 25 méteres zsinóroknak köszönhető. Windszörf esetében, ha valami nem úgy sül el, ahogy szeretnénk, egyszerűen elengedhetjük a vitorlát (trapézolás esetében természeesen nem árt előtte kiakasztani azt).

A kite ernyő húzóereje miatt annak leoldása vagy a leoldás sebessége jelentősen befolyásolja a biztonságos landolást. Így nagyon fontos, hogy álmából felébresztve is tudja a rider, hova nyúljon veszélyhelyzet esetén. És természetesen az is nagyon fontos, hogy minden vízre menetel előtt ellenőrizzük, a biztonsági kioldóók megfelelően működjenek.

 

A felszerelés

Hát ebben az esetben a kiteszörfösök nagy előnyben vannak,hiszen gyakorlatilag egy nagyobb hátizsákban elfér minden felszerelés, így akár busszal is leutazhatunk a kedvenc spotra.

A windszörf esetében mindenképpen szükség van autóra, tetőcsomagtartóra vagy kisbuszra.

 

Körülmények

E tekintetben mindkét sport hasonló feltételeket igényel. A mai, modern ernyők már 8 csomós szélben is remekül használhatók, de mindenképpen előnyt jelent egy széles partszakasz és a partra fújó szél. Érdemes figyelembe venni, a tavak és a tengerek közti különbségeket, mint a magas hullámok vagy az apály-dagály figyelembevétele is.

Végszó

Tehát a kérdésre a válasz, hogy „könnyebb kiteszörfözni, mint windszörfözni” olyan, mintha a sí/snowboard összehasonlítással élnénk. A windszörf olyan, mint a síelés. Könnyebb elkezdeni, de a fejlődésben rengeteg lehetőség rejlik. Míg a kiteszörfözés olyan, mint a snowboardozás. Nehezebb elkezdeni, de könnyebb a fejlődés, amint egy kicsit is valaki belerázódik. Mindkét sport remek kikapcsolódási lehetőség és páratlan szórakozást garantál.