Oldal kiválasztása

 

A biztonságos téli vezetés három kulcsfontosságú eleme a következő:

 

 • Légy éber;
 • Lassíts le; és
 • Tarts mindent ellenőrzés alatt

 

A legjobb, ha már a tél beköszönte előtt téliesíted autódat. Időben ütemezd be a jármű gumiabroncsainak és gumiabroncsnyomásának, az akkumulátornak, öveknek, a hűtőnek, az olajnak, lámpáknak, fékeknek, a kipufogónak, az ablaktörlőknek és a gyújtásrendszernek az ellenőrzését, lecserélését és karbantartását.

A téli vezetési körülmények, például az eső, hó és jég drámai módon befolyásolják a jármű féktávolságát. Ilyenkor a gumiabroncsok kisebb tapadása miatt erősen korlátozott a sima és biztonságos megállás lehetősége. A biztonságos megállás érdekében a jármű kerekeinek megfelelően kell tapadniuk, minélnagyobb felületen kell érintkezniük az útfelülettel. A csúszós téli utakon kulcsfontosságú a lassabb sebesség, finomabb megállások és kanyarodások, és megnövelt követési távolság észben tartása és kivitelezése. Havas utakon csökkentsük a sebességet a sebességhatár felére vagy még kevesebbre is, ha szükséges, nehogy autómentés legyen a vége.

A téli hónapokban ne próbálj minél több kilométert kifacsarni lestrapált abroncsaidból. A csökkent menetmélység súlyos következményekkel járhat. Ha kétségeid vannak, inkább szerezz be új abroncsokat.

A gumiabroncsok nyomása télen általában csökken, míg nyáron megemelkedik. Az alacsony nyomás miatt az autó lassabban reagálhat az irányításra. Minden alkalommal, amikor a külső hőmérséklet tíz fokot hűl, a gumiabroncsok belsejében a légnyomás körülbelül egy vagy két PSI-vel csökken. A járművezetőknek hideg időben gyakrabban kell ellenőrizniük a gumiabroncsok nyomását, oly módon adagolva a levegőt, hogy az ajánlott nyomás szintje mindig legyen megtartva.

A homok és a só nagy szerepet játszik az utak biztonságos járhatóságában. A közúti só elterjedése megakadályozza a hó és a jég kötődését az útburkolathoz, ezért a sót általában a havazás előtt szórják le, hogy megakadályozzák a hóképződést és segítsék a hótisztítást.

A sóval ellentétben a homok nem olvad és ezért segíti a csúszós felületeken való tapadást. A homokot általában akkor használják, ha a hőmérsékletek túl alacsony ahhoz, hogy a só hatékony legyen, különösen dombokon, kanyarokban, hidakon, kereszteződéseknél és hóval borított utakon használják.

A levegő jellemzően még hűvösebb az árnyékos területeken, ahol jég képződhet. Mindig lassítsd le járművedet, amikor árnyékos területeken haladsz át.

Íme néhány tipp a biztonságos vezetéshez, amelyek segítenek, ha az utak jéggel vagy hóval borítottá válnak:

 • Induláskor teszteld le a vezetési körülményeket. Indulj el lassan és figyeld hogyan reagál a kormány és a fék. Kerüld a kerék elpörgését induláskor, óvatosan nyomd meg a gázpedált, amíg az utó el nem kezd gurulni. Minimum háromszor lassabban kanyarodj és fékezz, mint általában.
 • Használ téligumit és hóláncot. A hólánc nagyon hatékony tud lenni extrém körülmények között. Ne feledd, a téligumi is megcsúszhat a havon vagy a jégen, ezért mindig tarts megfelelő követési távolságot.
 • Csökkentsd a sebességet a körülményeknek megfelelően. Nem létezik olyan biztonságos sebességtartomány, amelyen havon vagy jégen vezetni lehetne. Rendkívül óvatosnak kell lenned, amíg el nem tudod dönteni, mekkora tapadással rendelkeznek a gumiabroncsok.
 • Megálláskor kerüld a kormánykerék hirtelen mozgatását, és óvatosan nyomd a féket is. Kerüld a satufékezést, mert ez elveszítheted az irányítást az autó felett. A vezetési körülmények nagyon gyakran változhatnak az aktuális hőmérséklet függvényében, vagy a napsütés és árnyékos területeken.
 • Tarts megfelelő követési távolságot közted és az előtted haladó autó között. Nagyon sok baleset azért történik, mert a sofőrök elfelejtenek megfelelő távolságot hagyni a megállásokra.
 • Tartsd járművedet a lehető legjobb állapotban. A világítás, az abroncsok, fékek, ablaktörlők, fagyálló és hűtőfolyadék különösen fontos szerepet kap a téli vezetés közben.
 • Tartsd tisztán az ablakokat. Ne indulj el mindaddig, amíg az ablakok nem olvadtak ki és nem tisztultak meg – még akkor is, ha csak rövid távolságra mennél.
 • Számíts a veszélyekre vagy a csúszós foltokra. A jég még akkor is a hidakon maradhat, ha az út többi része tiszta. A hó és a jég az árnyékos területeken is hosszabb ideig megmarad.

Téli szituáció: autómentés az m3 autópálya szakaszán. A kilátás a jármű szélvédőjén keresztül csak egy kis folton keresztül volt lehetséges. Valószínűleg a sofőr nem vette a fáradtságot a teljes jégtelenítésre. Előzés közben azonban nem látta az előtte bevágó autót… Mindössze ennyi kellett ahhoz, hogy mind a ketten a korlátban végezzék. Nyilván nem ért gyorsabban célba, hogy nem szánt a szélvédő megtisztítására időt. 

A megfelelően működő ablaktörlők és jégoldó elengedhetetlen a biztonsághoz, a havas és jeges körülmények között. Vannak kimondottan téli viszonyok között használható ablaktörlő lapátok is, amelyek jobban elősegítik a hó törlését a szélvédőről. A jégoldó is szükséges kellék a szélvédő és az ablakok jégtelenítéséhez. Vezessünk óvatosan!