Oldal kiválasztása

Az emberek sok okból szerethetik a vitorlázást. Egyesek a nyílt vízen való tartózkodással járó pihenést és nyugalmat élvezik. Mások a nehéz körülmények között való vitorlázás kihívását értékelik igazán, megint mások pedig a vitorlázás társadalmi aspektusát élvezik, amikor végre a barátaikkal együtt tölthetnek el egy kellemes napot vagy hétvégét a vízen.

Bármi legyen is az ok, a vitorlázás népszerű időtöltésés, sok ember számára pedig életforma. Akár szabadidős céllal, akár versenyszerűen vitorlázol, nincs is jobb érzés a nyílt vízen lenni. Ha pedig még soha nem vitorláztál, csak egy új kihívást keresel, érdemes megfontolni, hogy belevágj a kalandba. Lehet, hogy ez lesz a tökéletes megoldás, hogy elmenekülj végre a mindennapi stressz elől és maradéktalanul élvezhesd a békét és a nyugalmat. És ki tudja, lehet, hogy a végén bele is szeretsz a vitorlázásba, mint oly sokan mások előtted már.

El tudsz képzelni jobb időtöltést, mint verőfényes napsütésben, a nyílt vízen, barátokkal lenni? Ha új és izgalmas kihívást keresel, a vitorlázás a tökéletes sport számodra.

Ehhez persze elengedhetetlen a megfelelő jogosítvány megléte, amelyet több vitorlás vagy hajós iskola tanfolyamai között megszerezhetsz.

Ez persze nem feltétel, ha csak utasként veszel részt egy vízes kalandban, de azért nem árt, ha ismered a balatoni időjárás szeszélyeit és tudod, mit érdemes tenni abban az esetben, ha lecsapna a söröző társaságra egy komolyabb vihar.

Pár ötlet, ha nagyon unod magad a vitorláson:

 • próbáljon meg úszni, olvasni vagy szundikálni
 • ha az aktív pihenést szereted, érdemes magatokkal vinni valami vízi eszközt, mint egy gumicsónak vagy SUP
 • feledhetetlen élményt jelenthet az éjszakai vitorlázás is, amikor csak a víz csobogását és a körülötted villogó városok, falvak fényeiben gyönyörködsz egy pohár hideg rozéval a kezedben
 • zenehallgatás, tánc (itt azért érdemes figyelni a mozdulatokra, főleg egy kisebb hajó esetén)
 • meditáció (hol lehetne meghittebben meditálni, mint egy kellemesen ringatózó vízi eszközön)
 • amennyiben nagyon-nagyon aktív pihenésre vágytok, vigyetek magatokkal jet ski-t, elektromos vagy motorcsónakot. Nagyobb jármű esetén is szintén szükség van motorcsónak jogosítvány meglétére, hiszen az éber rend őrei a vízen is jelen vannak.

 

vitorlázás

Ami nagyon fontos, hogy az időjárási körülményeket mindig jó előre ismerjétek meg és csak akkor induljatok el, ha nem várható komolyabb vihar. A Balaton amúgy is híres szeszélyes időjárási természetéről, ezért a mentőmellény viselését vagy legalább kartávolságban tartását nem érdemes félvállról venni.

Amit még soha nem érdemes otthon hagyni, bármilyen szép időt is jósolnak:

 • szélálló kabát
 • fürdőruha
 • lapostalpú cipő
 • víz (inni)
 • pulóver

Ha pedig a vitorlás sport rejtelmeibe is belekóstolnál az alapozás után, csapódhatsz egy csapathoz is valamelyik vitorlás versenyen, mint például a Pünkösdi Regatta, ahol 2 nap alatt a poklot és a menyországot is megélheted, amennyiben az időjárás az ádáz arcát mutatja, de mindezért kárpótolni fog a baráti, fesztiváli hangulat, amely a versenyt lengi körbe, ahol nem csak a vízen eltöltött idő ad felüdülést és élményeket, de komoly baráti és üzleti kapcsolatok is szövődhetnek.

Találkozzunk a vízen!