Oldal kiválasztása

Ha megkérdezel egy tetőfedő szakembert, milyen tetőfedő anyagot válassz, a válasz minden bizonnyal az lesz: „Attól függ”.
Hiszen minden tető és igény más és más, egyik anyag jobban megfelel a körülményeknek, mint egy másik. Míg az égetett cserepeket, pala és bitumenes zsindelytetőket már mindenki ismeri, a lemeztetőkkel sokan hadilábon állnak, hiszen csak a templomtornyok és a melléképületek jutnak eszükbe róluk.

Most egy kicsit róluk lesz szó, hiszen sok előnyük révén érdemes meggondolni használatukat.

Miért érdemes tetőlemezt használni?

A tetőre is érvényes a mondás, mint a láncra, hogy csak annyira erős, mint az anyag, amelyből áll. A tető védelme végső soron a különféle anyagok okos kombinációjától függ, amelyek együttesen működnek a maximális teljesítmény érdekében. Függetlenül attól, hogy a tető a garázson, fészeren vagy lakóházon található, a tetőfedő anyagok nélkülözhetetlenek a tető védelmében a zord időjárás ellen.

Fizikai akadályként működnek, és megvédik a sebezhetőbb mögöttes elemeket a nagy szél, a csapadék, a hó és a jég ellen. Ráadásul a különféle technológiai fejlesztéseknek köszönhetően ezek a lapok hihetetlenül sokféle funkcióval büszkélkedhetnek és rengeteg méretben kaphatók. Csak annyit kell tudni, hogy melyik tetőlemez illeszkedik a legjobban ahhoz az épülethez, amelyen használni szeretnénk.

Bemutatunk pár fő tetőlemez típus

Fém tetőlemezek

Akár otthonod, vagy a kerti épület tetején történő felhasználásra, akár a garázs díszítésére használnád, a fém tetőlemezek fantasztikus lehetőséget rejtenek. Minden időjárási körülmények között megállják a helyüket, hihetetlenül tartósak és nagyon könnyűek. A cserepeslemez például dizájnban is nagyon hasonló a hagyományos cseréphez, de sokkal könnyebb, könnyeben szerelhető, tartósabb és tovább marad szép is. A letisztult kinézetű tetőlemez és a trapézlemez pedig nem csak lemeztető kialakítására használható, kerítéselemnek is remek választás. Hatalmas színválasztékban vásárolható, sőt akár fa mintával is kapható – csak éppen tovább tart.

A fém lemezek használata pénztárcabarátbarát megoldás lehet, sőt, ha poliészter vagy műanyag bevonattal készítik, az alatta levő fém sem tompul el.

Műanyag tetőlemezek

A műanyag tetőlemezek kisebb szerkezetű, – például kerti istállók vagy átmeneti – épületeknél használható.  Ennek ellenére figyelembe kell venni minden olyan tényezőt, amely nagyobb terhelést okozhat a tetőn, mivel ez meghatározza a választott műanyag típusát.

A műanyag födémtetők az általános szilárdság szempontjából nem hasonlíthatók össze a polikarbonát vagy fém tetőfedő lapokkal.

Polikarbonát tetőlemezek

Kocsibeállót szeretnél a kertben? Esetleg meleg és száraz helyet a kedvtelésből tartott madarak számára? A polikarbonát tetőlemez remek választás ól, házikó, garázs, kocsi vagy más kisebb épületekhez. Nagy hatású polipropilén gyantából készülnek, és könnyűek, tartósak és könnyen vághatók.

Ami a polikarbonátot a többi anyagtól még megkülönbözteti, hogy pH semleges. Ez azt jelenti, hogy nagyon jól ellenáll az olajoknak, a víznek, az oldószereknek, sőt a keményebb vegyszereknek is, így ezek a tetőfedő lemezek a leggonoszabb időjárásnak is ellenállnak. Sőt a polikarbonát tetőlemezek felülete több speciális bevonattal tovább javítható, például:

  • UV védelem
  • Égésgátló
  • Marógátlók
  • Színezés

A polikarbonát tetőlemezek rétegelt kialakítása ugyanúgy működik, mint a kettős üvegezés. Ennek a kialakításnak köszönhetően a belső tér sokkal hatékonyabban képes megtartani a hőt, ami nagyon jó hír lehet az állattulajdonosok számára, akik energiatakarékosságra törekednek.

Hullámlemezek

Végül említsük meg a hullám tetőlemezeket is, mivel ezeket széles körben használják mezőgazdasági épületeknél. Ez nagyrészt formájának köszönhető, amely fokozott szilárdságot ad, sokéves megbízható felhasználást biztosítva. Valójában a hullámosított tetőlemezeket gyakran használják alapanyagként más típusú lemezekhez is, beleértve a plasztiszolt., amely a tartósságáról ismert, nem fakul meg és nem karcolódik könnyen.

A hullám tetőlemezek csak 5-10 évenként igényelnek karbantartást. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a hullám tetőlemezek könnyen megkarcolódnak.

Érdemes megfontolni a tetőlemezek használatát is, akár felújításról, akár új épületről van szó, hiszen ezek az lehetőségek kevés karbantartást igényelnek, megfizethetőek, és fantasztikus tartósságot biztosítanak.