Oldal kiválasztása

A régi, történelmi házak varázsa nem összehasonlítható egy modern épületével. A felújítása azonban komoly fejtörést képes okozni az újdonsült lakónak. Ez a módszer ebben segíthet.
A „szendvics módszer” lényege, hogy a tető átvizsgálásával kezdünk, – nem szivárog-e a cserép, tetőlemez, majd folytassuk az alap átvizsgálásával, hogy megbizonyosodjuk róla, nem süllyed-e esetleg. Miután ezzel kész vagy, koncentrálj arra, ami a kettő között van. Ablakok, ajtók, terasz, bejáró. Miután megbizonyosodtál róla, hogy a hát „héja” jó állapotban van, el lehet kezdeni „pepecselni” a belső tér átalakításával.
Az alábbiakban további 5 feladatot mutatunk be, amit semmiképpen nem érdemes kihagyni az átvizsgálási folyamatból.

Az elektromos rendszer ellenőrzése

Ellenőrizzük a vezetékek, villanyóra állapotát, illetve, hogy van-e telepítve megfelelő túlfeszültség védelem és megfelelően működik-e, hogy elkerüljük a túlmelegedés okozta tűzveszélyt. Modern háztartási berendezéseink komolyabb elektromos rendszert igényelnek, mint a 50-100 , de még 20 évvel ezelőtt is és a technológia is rengeteget változott azóta.

 

elektromos vezetékek

 

Vízvezetékrendszer állapotának ellenőrzése

Lehet, hogy jelenleg nincs vele gond, de az eredeti réz, horganyzott acél és az öntöttvas vízvezeték rendszerek élettartama 80-100 év. Azaz, ha most még nincs vele baj, akkor hamarosan lesz. Egy másik probléma az idősebb csövekkel kapcsolatban, hogy a belső korrózió kialakulása idővel alacsonyabb víznyomást idézhet elő, vagy rozsdás, narancssárga vizet eredményezhet.

Fa elemek korhadása

Mindenkinek tanácsos évente körbesétálnia a házát és átvizsgálni a fa elemeket, hogy milyen állapotban vannak. Mint például az ablakkeretek, korlátok, tartó, – és díszítőelemek. Megfelelő karbantartással megelőzhetők a költséges csere és felújítási munkálatok is.

Ellenőrizd az eredeti ablakokat (de nem cseréld ki őket, ha nem muszáj)

A nyílászárók felújítása sokkal költséghatékonyabb a cserénél és az építési hulladék mennyiségét is csökkentheted vele. Arról nem is beszélve, hogy sokkal autentikusabb kinézetet kaphat házunk általuk. Megfelelő karbantartással még nagyon sokáig megkímélheted magad a költséges nyílászáró cserétől.

régi ablakok

 

Vizsgáld meg, használtak—e ólomfestéket a házban

Érdemes külön figyelmet szentelni az ólomfestékkel kezelt ajtók, ablakok, burkolatok ellenőrzésére. Azonnali beavatkozást igényel, ha lepattogott, porladozó réteget tapasztalunk ezeken az elemeken, hiszen nagy veszélyt jelenthet – különösen a 6 évnél fiatalabb – lakókra. Amennyiben azonban nem tervezed megcsiszolni őket és nem pattognak, hámlanak le, nincs különösebb gond.