Oldal kiválasztása

Érdekes belegondolni, hogy mennyire más volt az írás évtizedekkel ezelőtt, és hogyan változott az idők során. Az újságírás kezdeti időszakában az írás az események megtörténtének megörökítéséről szólt. Nem volt internet, így a riportereknek az újságokra és a magazinokra kellett hagyatkozniuk, hogy megosszák történeteiket. Ennek eredményeképpen az írás sokkal formálisabb, merészebb és bővebbre szabottabb volt a lehető legtökéletesebb olvasási élmény érdekében.

Gyorsan haladjunk előre napjainkba, ahova megérkezett az internet, amely teljesen megváltoztatta az írás és olvasás módját. Manapság az emberek sokkal szívesebben osztanak meg rövid információrészleteket a közösségi médiában, mint hosszú cikkeket. Ez a rövidebb, kötetlenebb írások trendjéhez vezetett. És mivel az emberek ma már hozzáférhetnek az interneten található összes információhoz, kevésbé valószínű, hogy elolvasnak egy teljes cikket. Ehelyett inkább átfutják a legfontosabb információkat, majd továbblépnek.

Hogyan változott tehát az írás az évtizedek során?

Dióhéjban rövidebb és kötetlenebb lett. Ugyanakkor pontosabbá és tömörebbé is vált. Ez azért van, mert az emberek ma már inkább csak átfutják a cikkeket, minthogy teljes egészében elolvasnák azokat. A közösségi médiának és az internetnek köszönhetően pedig az írás ma már sokkal könnyebben hozzáférhető, mint valaha.

Hogyan olvastak régen és most az emberek?

A különbség az emberek olvasásra való fogékonyságában volt. Nem volt tévé, videojáték vagy internet, amikor az emberek sokkal lassabban és koncentráltabban olvastak és éltek. Ezen új technológiáknak térnyerése miatt azonban a társadalom ma már inkább csak átfutja a szövegeket, mintsem hogy alaposan elolvasná azokat, sőt a legtöbb ember már képolvasást alkalmaz, azaz a tudat csak fotózza a tartalmat, majd a kiemelt szavaknál, részeteknél megáll egy pillanatra és abból rakja össze a tartalmat.

A képolvasás azonban nagyon félrevezető tud lenni, hiszen az agy nem fogadja be az összes leírt információt, csak a kiemelt részleteket, miáltal félinformációkból kreál magának tartalmat, ami nem csak félrevezető, de veszélyes is lehet.

Elmondható, hogy az írás alkalmazkodott a társadalom olvasási szokásaihoz. Amikor az emberek lassabban és figyelmesebben olvastak, az írás hosszabb és részletesebb volt. Ahogy azonban az emberek fokozatosan türelmetlenebbé és válogatósabbá váltak az olvasás során, az írás is követte ezeket a szokásokat. Ezért a mai cikkek rövidebbek és kevésbé terjedelmesek – hogy gyorsan és hatékonyan ragadják meg az olvasó figyelmét.

Hogyan hat ez az írókra?

A fent említett hatások a társadalom olvasási szokásainak az írásra gyakorolt hatása kettős. Először is azt jelenti, hogy az íróknak tömörebben kell fogalmazniuk, mivel az olvasók kevésbé szívesen olvasnak hosszú cikkeket. Másodszor pedig, hogy az íróknak a legfontosabb információkra kell összpontosítaniuk a cikkeikben, mivel az olvasók nagyobb valószínűséggel lapozzák át azokat.

Mindkét kihívás megköveteli az íróktól, hogy a szöveg legyen tömör, pontos és lényegre törő. Azt is megkövetelik az íróktól, hogy innovatívan közelítsenek a történésekhez, mivel az olvasókat már nem ugyanazok a dolgok érdeklik, mint évtizedekkel ezelőtt. Egy olyan világban, ahol az emberek fukarkodnak az olvasással, az íróknak új módszereket kell találniuk arra, hogy megragadják a figyelmüket.

Mit is jelent ez technikailag?

Az úgynevezett white space fontossága: A fehér teret, vagyis az üres helyet az oldalon gyakran jelentéktelennek tartják. Valójában azonban ez az írás egyik legfontosabb szempontja. A fehér tér lehetővé teszi, hogy az olvasó pihentesse a szemét, és megkönnyíti a szöveg olvasását. Segít továbbá a nagy szövegdarabok felbontásában, és vizuálisan vonzóbbá teszi a cikket. Mindez azt jelenti, hogy a fehér teret nem szabad alábecsülni. Ez egy alapvető eszköz az írók számára, és a lehető legteljesebb mértékben ki kell használni a tördelések, szakaszok elhelyezkedésénél.

A szavak kiemelése és a szakaszok tagolása is módosult a klasszikus szövegíráshoz képest, amely egy teljes bekezdést szentel egy témának, és nagyon hivatalos stílusban íródott. A hiperhivatkozások, felsoroláspontok és egyéb eszközök használata segít „feldobni” azt, ami egyébként egy monoton szövegtömbnek tűnhetne.

Az írók számára az a fontos, hogy tisztában legyenek azzal, milyen különböző módokon ragadhatják meg az olvasójukat. A különböző technikák alkalmazásával az írók segíthetnek abban, hogy az olvasók figyelmét a cikkre összpontosítsák. Azzal pedig, hogy tömören és lényegre törően fogalmaznak, biztosíthatják, hogy olvasóik a legfontosabb és legpontosabb információkat kapják meg.

A másik fontos aspektus, hogy a nyomtatott újságírás haldoklik, ennek köszönhetően az online újságíróknak a láthatósága érdekében alkalmazniuk kell a keresőoptimalizálási alapokat is szövegírás tekintetében, hogy írásuk minél nagyobb eséllyel jelenjen meg a találati listán valamely keresési kifejezésre, így szerezve látogatottságot annak.

Az olvasási szokások és az élet gyorsulása közötti kapcsolat mindig is megvolt, de az utóbbi években még hangsúlyosabbá vált. Ennek oka, hogy az emberek elfoglaltabbak, mint valaha, és kevesebb idejük jut az olvasásra. Ezért az írásnak meg kellett változnia, hogy alkalmazkodjon a társadalom új szokásaihoz. Azonban az olvasóknak is sokkal jobban meg kell tanulniuk fókuszálni a figyelmüket a fél,- hamis információk kiszűrése érdekében.