Oldal kiválasztása

A sokkoló hűtők manapság már nélkülözhetetlenek kellékei egy nagykonyhának, ahhoz hogy zavartalanul működhessenek. Emellett az sem elhanyagolható, hogy rengeteg időt, alapanyagot és munkaidőt is megspórolhat a vendéglátóegységek számára. Ez pedig már önmagában több profitot jelenthet egy jól működő, átgondolt üzemeltetésű konyha esetén. Azok számára azonban, akiknek ismeretlen ez a fajta technológia, az alábbi cikkben összegyűjtöttük a sokkoló hűtők 5 előnyét, hogy mindenki jobban megismerhesse a technológia vívmányait.

 

1. Munkafolyamat idejének csökkentése

A sokkoló hűtők egyik legnagyobb előnye, hogy az ételek megőrzése által a munkafolyamatokat is lerövidítheti, hiszen így egy-egy étel nagyobb mennyiségben is elkészíthető, ami a sokkoló hűtőben tárolva, hosszabb ideig megőrzi minőségét és később is szervírozható egy egyszerű melegítés által.

 

2. Élelmiszerek súlyveszteségének csökkenése

Az élelmiszerek súlyvesztesége gyakori probléma a hagyományos hűtési folyamat során, hiszen ilyenkor a fagyasztás során jégkristályok keletkezhetnek az élelmiszerekben található nedvességtartalom miatt. Ezek a jégkristályok könnyedén károsíthatják az ételek szerkezetét és akár ízét is, emiatt pedig az élelmiszerek a súlyukból is veszíthetnek.

Ezzel szemben a sokkoló hűtő szinte eredeti állapotában őrzi meg az élelmiszert, ami által a súlyveszteségtől sem kell tartanunk.

 

3. Nagyobb menü kínálat lehetősége

A nagyobb menü kínálatának lehetősége egy vendéglátóegység számára igen csábító lehet. A hagyományos fagyasztási eljárások sajnos nem képesek megőrizni az ételek eredeti minőségét, ami által a minőségi szolgáltatás érdekében az ételeket mindig frissen szükséges elkészíteni. Ez így plusz munkát jelent a mindennapi munkában.

A sokkoló hűtők ettől azonban megkímélik az éttermeket és konyhákat, hiszen az elkészült étel minden gond nélkül tárolható el akár több napig is, így a hét elején elkészített nagy mennyiségű ételből, még napokkal később is ugyanolyan minőséggel falatozhatnak a vendégek. Ennek köszönhetően pedig a konyhában marad idő más zamatos ételek elkészítésére is.

 

4. Kevesebb a hulladék és pazarlás

Azáltal, hogy az ételek tovább tárolhatóak, a vendéglátó egységeknek sokkal kevesebb hulladékra kell számítaniuk, hiszen régen az el nem fogyasztott ételmennyiség tárolására nem volt lehetőség minőségvesztés nélkül, így az végül jó eséllyel a kukában landolt.

A sokkoló hűtők azonban ettől is megkímélnek minket, hiszen az ételek tovább tárolhatóak eredeti minőségükben, így már nem szükséges hulladékként kezelni a megmaradt élelmiszert. Ezáltal pedig a pazarlás is csökken, ami mindenképp költségmegtakarítást jelent.

 

5. Élelmiszerek minőség és tápérték megőrzése

A sokkoló hűtőnek a már egyszer megsütött ételek esetében van kiemelt szerepe. Minden étel, ami már egyszer átesett a sütései folyamaton, gyorsan elveszti az ízét. Egy meleg étel ki van téve a baktérium támadásának is. Ezen kedvezőtlen hatások elkerülésére lettek megalkotva a sokkoló hűtők. Ezek a hűtők gyorsan lehűtik az ételt, így megelőzve, hogy káros hatások érjék, mindezt úgy, hogy a fagyasztási folyamatok közben ne érje minőségi veszteség az élelmiszert.

 

Összegezve:

A sokkoló hűtők tehát számos előnnyel rendelkeznek, főképp a tudatosan gazdálkodó, minőségi szolgáltatást nyújtó vendéglátó egységek és konyhák számára. Ezért amennyiben még nem rendelkezik ilyen berendezéssel, de szeretné az egyes ételek elkészítésre szánt munkaidőt csökkenteni, valamint azokat megfelelő minőségben tárolni, akkor mindenképp javasolt egy minőségi sokkoló hűtő beszerzése. Egy sokkoló hűtő vásárlása pontos tervezést igényel, hiszen nem minden nap vásárolunk ilyen készüléket.